Turistično društvo Škocjan

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/356/turisticno-drustvo-skocjan-1456911944.jpg
Turistično društvo Škocjan
Turistično društvo Škocjan https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/356/turisticno-drustvo-skocjan-1456911944.jpg 4.83 05 1

Povprečno od 346 ocen

Vaša ocena

Kontakt
David Gombač (+)

Škocjan 8, Divača 6215

041 811 634
turisticno.drustvo.skocjan@gmail.com

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Turistično društvo Škocjan je nastalo na pobudo krajanov vasi Škocjan, Matavun in Betanja leta 1994. Društvo smo poimenovali po kraju, ki daje ime tudi jamam, ki se nahajajo na tem področju.
Namen društva je bil s prostovoljnim delom izboljšati zunanjo podobo kraja, kateri upravljalci Škocjanskih jam niso posvečali nobene pozornosti in s tem doseči, da se obiskovalci teh krajev ne bi spominjali le po jamah. Odziv krajanov na delovne akcije je bil velik. Porodila pa se je tudi ideja o dejavnosti društva na kulturnem področju. Še istega leta smo organizirali božično mašo v Tominčevi jami. Pozitiven odziv na našo prvo prireditev nas je spodbudil k nadaljevanju v ti smeri, vendar pa je postalo jasno, da za to dejavnost potrebujemo svoje prostore. Te smo pridobili z obnovo nekdanje osnovne šole v Škocjanu leta 1996, v kateri je tudi sedež društva.

Najbolj znani prireditvi, ki ju vsakoletno organiziramo sta Pohod ob ponoru reke Reke in Škocjanski festival. Poleg teh prireditev pa prirejamo še cel kup prireditev namenjenih prebivalcem okoliških krajev in tako poskušamo izboljšati kulturni in življenjski utrip teh krajev.

 

Park Škocjanske jame

Škocjanske jame so edinstven naravni pojav, delo reke Reke. Reka izvira v vznožju Snežnika in teče po površju okoli 55 kilometrov daleč.

 

Gostilna Mahnič v Parku Škocjanske jame

Tam, kjer Reka grize kamen in skrivnostno izginja, se iskrivo nasmiha mlada gospodična, nova gostilna v Parku Škocjanske jame, sestra izkušene gostilne na Kozini. Po sestrinem zgledu se je navzela vedre domačnosti in ji nagajivo izmaknila nekaj prav posebno slastnih receptov.

 

Turistična kmetija Pr' Betanci

Turistična kmetija Pr'Betanci, ki se nahaja v majhni vasici Betanja na Primorskem, vam nudi pristno domače okolje v neokrjeni naravi Parka Škocjanske jame. Štiristoletna kraška domačija, s pogledom na vas Škocjan in kanjon reke Reke, je bila dokončno obnovljena leta 2007.

 

Prenočišča Pr Vncki

Kraška domačija je spomeniško zaščitena - primer avtohtonega kmečkega stavbarstva - kraška SPAHNJENCA – kuhinjski prizidek z odprtim ognjiščem - v samem centru regijskega.

 

Apartmaji Žnidarčič

Družinska hiša v Matavanu je spomeniško zaščitena – kulturni spomenik in je kar 180 let stara. V tej domačiji je bila 150 let priznana gostilna. V prenovljeni hiši nudimo popotnikom in turistom dva na novo opremljena apartmaja in sobe. Neposredna bližina Škocjanskih jam. Prijetno izhodišče za razne aktivnosti: kolesarjenje, sprehodi, učna pot, izleti.

 

Dujčeva domačija - kamp

Kamp in postajališče za avtodome v neposredni bližini Škocjanskih jam.

 

Ošterija s prenočišči Na Planinci

Ošterija Na Planinci se nahaja v vasi Dane pri Divači, le 5 minut vožnje od Škocjanskih jam. Ponujajo vam bogato izbiro mesnih in zelenjavnih jedi ter prenočišča.

 

21. Tradicionalni pohod ob ponoru reke Reke - 17.04.2016

Trasa pohoda je speljana po področju Regijskega parka Škocjanske jame in je zelo razgibana. Štart je na začetku vasi Matavun. Pohod se začne z vzponom proti vasi Dane. Na vrhu vzpetine zavije pot z makadamske ceste in se nadaljuje po stezi, ki vodi po robu udorne doline Sokolak. Nato se prične spuščati. Najprej do vasi Naklo nato pa do Reke. Po levem bregu se pot nadaljuje v smeri toka proti prvemu ponoru Reke v Mahorčičevo jamo, pohodniki si ogledajo del te jame. V jami je tudi prva kontrolna točka. Reko pohodniki prečkajo preko mosta v jami in nadaljujejo pot po desnem bregu kanjona Reke v smeri proti toku. Na tem področju so nekoč delovali trije vodni mlini, katerih ostanki so lepo vidni. Sledi strm vzpon na planjavo pod hribom Vremščica, ki se imenuje Gabrk. Pohodniki si lahko ogledajo razvaline gradu Školj, ki stoji nad strmimi pečinami kanjona. Po Gabrku se pot nadaljuje skozi hrastov in borov gozd do vasi Brežec, kjer pohodnike čaka pogostitev s toplim čajem. Sledi spust v ozko dolino Dol in nato vzpon do vasi Gradišče, kjer je ob cerkvi svete Helene druga kontrolna točka. Cerkev je znana po svojih freskah, katere je naslikal Janez iz Kastava bolj znan po Hrastoveljskih freskah - Mrtvaški ples. Sledi še zadnji del poti proti cilju. Ta se na robu Velike doline, kjer Reka še drugič in zadnjič ponikne, razcepi. Daljša poteka preko naravnega mosta, ki ločuje Veliko in Malo dolino in skozi vas Matavun, krajša pa skozi vas Betanja. Cilj pohoda je v Škocjanu, kjer se pohodniki lahko okrepčajo s hrano in pijačo. Pohod je označen, dolg je približno deset kilometrov in je primeren za vse starosti. Štart je med 8:00 in 12:00. Parkirišče za avtomobile je v sredini vasi in pred sprejemnim centrom. Pohodnike naprošamo naj se držijo navodil redarja, ki skrbi za parkirni red. Štartnina pohoda je 2€ za odrasle in 1€ za otroke. Za to ceno pohodnike zavarujemo in dvakrat postrežemo s čajem.

Vir

 • Davčna številka:
 • 72962178
 • Ime podjetja:
 • Turistično društvo Škocjan
 • Občina:
 • Divača
 • Govoreči jeziki:
 • Slovenščina

KOMENTARJI

Dodaj komentar

 • PRIPRAVLJENI NA SPREMEMBE

  ,

  4.8 4.8 0 5 3
  Storitev
  Kvaliteta
  Osebje
  V tem društvu znajo prisluhniti. Veliko prispe4vali za kraj in naravne dobrine, čestitke
  Oceni mnenje:

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si