Blejski grad, Festivalna dvorana, Zavod za kulturo Bled

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/761/blejski-grad-zavod-za-kulturo-bled-1458131022.jpg
Blejski grad, Festivalna dvorana, Zavod za kulturo Bled
Blejski grad, Festivalna dvorana, Zavod za kulturo Bled https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/761/blejski-grad-zavod-za-kulturo-bled-1458131022.jpg 0 05 0

Povprečno od 20 ocen

Vaša ocena

Kontakt
Matjaž Završnik (+)

Cesta svobode 11, Bled 4260

04 5729782
04 5729 783
blejski.grad@zkbled.si

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Poslanstvo Zavoda za kulturo Bled je, da z odgovornostjo upravlja z Blejskim gradom in s Festivalno dvorano Bled ter z drugimi kulturnimi spomeniki državnega pomena, hkrati pa organizira kulturne prireditve, vezane na našteta pomembna kulturna objekta na Bledu.

Poslovni prostori uprave Zavoda za kulturo Bled so v Festivalni dvorani na Bledu.

 

Blejski grad

Na mogočni strmi skali, ki se dviga 130 m nad ledeniškim Blejskim jezerom, stoji simbol Bleda in Slovenije – Blejski grad. Podoba gradu nad jezerom z romantičnim otočkom in cerkvijo je tista blejska značilnost, ki je skozi stoletja postala prepoznavna doma in v svetu.  Z razglednih teras gradu je izreden razgled na jezero z otokom, po deželi z Lescami in Radovljico na dlani ter po goratem svetu Karavank in Julijskih Alp. 

Več kot tisoč let je minilo, bilo je 10. aprila leta 1004, odkar je v italijanskem Trentu nemški kralj Henrik II. podaril briksenškemu škofu Albuinu in njegovi škofiji posest Bled na Kranjskem. Leta 1011 je cesar Henrik II. z novo darovnico Albuinovemu nasledniku Adalberonu podaril tudi grad na pečini (castellum Veldes), ki se v tej drugi darovnici prvič omenja v ohranjenih pisnih virih. Blejski grad je bil upravno središče briksenške zemljiške posesti na Gorenjskem. V srednjeveških virih se ime Bleda omenja v nemški obliki Veldes. Blejski grad je po času omembe najstarejši grad na Slovenskem. Grajska poslopja so razvrščena ob spodnjem in zgornjem dvorišču.

O lepotah Bleda in gradu so glas širili ugledni popotniki, med njimi tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske iz leta 1689.

Bled je s svojo ugodno strateško lego v vseh obdobjih zgodovine predstavljal pomembno prizorišče diplomatskih in protokolarnih srečanj na najvišji ravni. Mnogo najvidnejših državnikov je obiskalo Blejski grad in uživalo v edinstvenem razgledu na okoliške lepote.

 

Muzej

Muzej v baročnem delu grajske stavbe obiskovalce popelje skozi razgibano zgodovino Bleda od prvih naseljencev dalje. Oprema gradu ilustrira bivalno kulturo v različnih obdobjih.

 

Grajska restavracija - restavracija z razgledom

Osebje v restavraciji goste razvaja prav grajsko. Prepričajte se sami, uživajte v kulinaričnih dobrotah in rajskem razgledu.

 

Grajska tiskarna

V grajski tiskarni stoji rekonstrukcija Gutenbergove lesene tiskarske stiskalnice, s katero tiskar demonstrira tiskanje na ročno izdelan papir z zgodovinskimi klišeji in svinčenimi črkami. Če si zaželite spominskega odtisa, boste nekaj minut pravi grajski mojstri in po trdem delu boste znali ceniti črno umetnost.

 

Grajska klet

Grajska klet vabi s svojimi kvalitetnimi vini na degustacijo in demonstracijo stekleničenja vina iz hrastovih sodov. Obiskovalec, ki si za spomin napolni steklenico, jo začepi in povoska, dobi spominski certifikat. Ob prepletanju barv, vonjev in okusov boste uživali tudi vi.

Vino je solza zemlje, dar neba in sonca, sok življenja. Velja jo obiskati.

 

Grajska kovačnica

Na zgornjem dvorišču je na ogled tudi grajska kovačnica, v kateri so predstavljeni kovani izdelki. Na nakovalu je možen odtis spominskega kovanca. Kovačnica predstavlja dediščino preteklosti kot obliko sodobne in uporabne umetnosti, ki se bo kot kulturna dragocenost ohranila tudi za naše potomce. Okolica Bleda z nahajališči železove rude je v preteklosti pripomogla k začetkom kulture umetniškega oblikovanja uporabnih izdelkov iz železa. Ogenj, železo, nakovalo, kladivo in roke ustvarjajo umetniško kovane izdelke, v katerih zaznamo v preteklost zazrte, pa vendar sodobno občutene oblikovalske umetnine iz železa.

Kovač na Blejskem gradu izhaja iz četrte generacije kroparskih kovačev, kar dokazuje, da se občutek, znanje in ljubezen do poklica prenašata iz roda v rod.

 

Viteška dvorana

Dvorana je namenjena ogledom dokumentarnih filmov o Bledu:

 • Blejski grad,
 • Turizem za izbrance,
 • Podoba raja,
 • Bohinjski ledenik,
 • Prireditve.

 

Ogled filmov v Viteški dvorani je možen le po predhodnem dogovoru.

 

Grajska kapela

Gotska grajska kapela je posvečena briksenškima škofoma sv. Albuinu in sv. Ingenuinu. Je orientirana pravilno proti vzhodu. Po drugem potresu leta 1690 je bila kapela povišana in baročno obokana. V času baročne prezidave ali kmalu potem so kapelo okrasili s freskami. Na severni steni je upodobljen nemški cesar Henrik II., na južni strani pa njegova žena sv. Kunigunda. Tudi ostale freske v kapeli so lepo ohranjene. Zanje je značilna iluzionistična upodobitev.

 

Vodnjak

Na spodnjem dvorišču je v živo skalo vklesan vodnjak, kamor se je stekala deževnica. Globok je deset do dvanajst metrov.

 

Protokolarni obiski

Grad je v tisočletni zgodovini gostil zanimive ljudi, ki so pomembna promocija za Blejski grad, a žal vsi obiski niso zabeleženi. Grajski kompleks je s svojo elitno lego in nepozabnim razgledom navdušil mnoge pomembne državnike.

 

Poroke na Blejskem gradu

Ob pogledu na grad na beli skali ali ob razgledu z grajskih razglednih teras na okoliške lepote je težko ostati ravnodušen. To je razlog, da se marsikateri zaljubljeni par ob prvem obisku Bleda odloči, da bo Blejski grad kraj njune poroke. Poročni dan na gradu je pester in drugačen, poročno slavje v restavraciji pa zaključi romantični dan.

 

Gledališka skupina viteza Gašperja Lambergarja

Gledališka skupina viteza Gašperja Lambergarja z nastopi v srednjeveških kostumih obiskovalce popelje v srednji vek. Skupina po naročilu s prikazovanjem takratnega kulturnega in zabavnega življenja na gradovih (srednjeveških plesov ob glasbi, viteških dvobojev, "bruhanja" in "požiranja" ognja) popestri dogajanje na gradu. Grof in grofica z dvorjani sta ob protokolarnih obiskih, porokah in drugih priložnostih skoraj nepogrešljiva.

 

Festivalna dvorana Bled - kongresni center

Na eni najlepših lokacij tik ob obali Blejskega jezera dvorana s 512 sedeži omogoča organizacijo prestižnih in poslovnih dogodkov na najvišjem nivoju.

V Festivalni dvorani se odvijajo različne prireditve:

 • kongresi,
 • koncerti,
 • gledališke predstave,
 • razstave.

 

Vir

 • Davčna številka:
 • 41694473
 • Ime podjetja:
 • Zavod za kulturo Bled
 • Občina:
 • Bled
 • Govoreči jeziki:
 • Slovenščina

Video

KOMENTARJI

Dodaj komentar

Trenutno še ni komentarjev.

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si