Zveza paraplegikov Slovenije

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/420/zveza-paraplegikov-slovenije (2)-1457089493.jpg
Zveza paraplegikov Slovenije
Zveza paraplegikov Slovenije https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/420/zveza-paraplegikov-slovenije (2)-1457089493.jpg 0 05 0

Povprečno od 2 ocen

Vaša ocena

Štihova ulica 14, Ljubljana 1000

01 4327138
051 618 803
01 4327252
info@zveza-paraplegikov.si

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Zveza paraplegikov Slovenije je reprezentativna invalidska organizacija, ki predstavlja, varuje in uveljavlja pravice ter interese paraplegikov in tetraplegikov na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Človekoljubna, dobrodelna, družbeno odgovorna in strokovna organizacija, ki sama in skupaj s članicami ter drugimi opravlja dejavnosti na področju socialnega varstva invalidov.

 

Organizacija slovenskih paraplegikov in tetraplegikov je bila ustanovljena 16. aprila 1969 v takratnemu Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani. Imenovala se je Sekcija paraplegikov in tetraplegikov Slovenije. Po štirih letih zavzetega dela in prizadevanj je sekcija prerasla v Društvo paraplegikov Slovenije, hiter razvoj pa je že šest let kasneje zahteval reorganizacijo. In tako se je v letu 1979 rodila Zveza paraplegikov Slovenije z devetimi pokrajinskimi društvi. Tak sestav organiziranosti ima Zveza še danes.
Zvezo paraplegikov Slovenije sestavlja devet pokrajinskih društevDP ljubljanske pokrajine s sedežem v Ljubljani, DP jugozahodne Štajerske s sedežem v Celju, DP Podravja s sedežem v Mariboru, DP Prekmurja in Prlekije s sedežem v Murski Soboti, DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja s sedežem v Novem mestu, DP Gorenjske s sedežem v Kranju, DP Istre in Krasa s sedežem v Kopru, DP severne Primorske s sedežem v Novi Gorici in DP Koroške s sedežem v Slovenj Gradcu.

Zveza paraplegikov Slovenije je članica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). V ta svet je na podlagi Zakona o invalidskih organizacijah RS vključenih 20 slovenskih nacionalnih invalidskih organizacij, ki pri državnih in vladnih telesih skupaj zastopajo interese svojih članov. Zveze Šestnajst od njih ima reprezentativnost za določeno združenje invalidov. Najpogostejši vzroki invalidnosti - paraplegije in tetraplegije so: prometne nesreče, razni padci z višine (z dreves, stavb, z zmajem s padalom), skoki v vodo, operacije hrbtenjače in drugo. Vzrok smrti pa: obolenja urotrakta, infekcije in huda oblika preležanin.
Strokovna služba pri Zvezi skrbi za izvajanje posebnih socialnih programov. To so: Obnovitvena rehabilitacija, Osebna asistenca, Prilagajanje grajenega okolja, Spodbujanje socialne vključenosti in samostojnega življenja invalidov, Izobraževalna in kulturna dejavnost ter Šport paraplegikov.

Podatki zadnje ankete kažejo, da sta dobri dve tretjini članov moškega, slaba tretjina pa ženskega spola. 43 % članov je paraplegikov (ohromelost spodnjih udov), 19 % tetraplegikov (ohromelost vseh udov), 16 % ima diagnozo parapareza (delna ohromitev spodnjih udov), 14 % tetrapareza (delna ohromitev vseh udov), 8 % članov pa ima različne druge diagnoze. Članstvo v članicah ZPS je prostovoljno in je urejeno s Statutom članice in ZPS. Kdor želi postati član društva, pošlje izpolnjeno pristopnico v članstvo (OBR št.: 05-dm/12) in k njej priloži medicinsko dokumentacijo, ki je podlaga za izdajo strokovnega mnenja pooblaščenega zdravnika URI – Soča. Na podlagi izdanega mnenja zdravnika Upravni odbor ZPS potrdi ali zavrne kandidata za včlanitev v eno izmed članic.

 

Vir

  • Davčna številka:
  • 96624116
  • Ime podjetja:
  • Zveza paraplegikov Slovenije
  • Občina:
  • Ljubljana
  • Govoreči jeziki:
  • Slovenščina

KOMENTARJI

Dodaj komentar

Trenutno še ni komentarjev.

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si