Vinska hiša Bjana Petra Sirk

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1801/vinskahisabjanapetrasirk15-1462896560.jpg
Vinska hiša Bjana Petra Sirk
Vinska hiša Bjana Petra Sirk https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1801/vinskahisabjanapetrasirk15-1462896560.jpg 0 05 0

Povprečno od 167 ocen

Vaša ocena

Kontaktne osebe
Miran Sirk (+)
Petra Sirk (+)

Biljana 38, Dobrovo 5212, Slovenija

05 395 92 30
041 711 760
bjana@siol.net

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Bjana je narečno ime za našo vas Biljana. Vina Bjana pridelujemo in negujemo na družinskem posestvu.

v osrčju vinorodnega okoliša Goriška brda, ki predstavljajo predalpski gričevnat svet z močnim vplivom Sredozemlja. Naša vina zorijo v popolnoma obnovljenem dvorcu Dorišče, v eni od najstarejših kleti daleč naokrog. »Dvorec so v 13. stoletju pozidali goriški grofje in je takrat nosil ime Wyglan. Leta 1288 je omenjen Rovanus de Biglola, leta 1307 Martin de Bilana in sin Fosch, leta 1341 vitez Leonard iz Biljane. Konec 15. stoletja je dvorec kupila plemiška rodbina Orson. Goriški plemiči Edlingi so bili naslednji lastniki, od leta 1511 pa gospodje Dornberški.« (vir: Ivan Jakič, Vsi slovenski gradovi, DZS, 1999) Zdajšnji lastnik dvorca je družina Mirana Sirka. Dvorec z okoliškim posestvom je kupil njegov praoče Franc Obljubek v času po prvi svetovni vojni.

Del poslopja je urejen za turistično ponudbo.

 

Vina

Vodilo

Glavno vlogo prepuščamo naravi. Skušamo jo čim bolje razumeti v vinogradu in kleti ter tako pridelati najboljše vino, ki naj odraža značilnosti oziroma karakter terena in podnebnih pogojev (terroir) ter sort, iz katerih je pridelano.

Sorte

Vinorodni okoliš Brda odlikuje predalpski gričevnat svet z močnim sredozemskim vplivom. Za penine Bjana uporabljamo tri sorte grozdja, in sicer dve šampanjski (chardonnay in modri pinot) ter briško sorto rebula. Chardonnay daje vinu telo, aromatiko in polnost, modri pinot strukturo in sadnost, rebula pa eleganco in svežino.

Postopek pridelave

Vse penine Bjana so pridelane po klasični metodi. Vinifikacija (pridelava) osnovnega mirnega vina poteka ločeno po sortah v cisternah iz nerjavnega jekla ali v 225-litrskih hrastovih sodih (barik) za penino Cuvée Prestige.

Penine:

Mirna vina:

 

Turizem

Gostom smo za najem uredili razkošne sobe. Degustacijski prostor je namenjen srečanjem s poslovnimi partnerji, predstavitvam novih vin, degustacijam ter druženju ljubiteljev naših vin in ostale turistične ponudbe. 

Sobe so dvoposteljne, vrhunsko opremljene, imajo kopalnico, tuš, satelitsko televizijo in dostop do spleta.

Pojmovnik

Penina ali šampanjec?
Penina je slovenski izraz za peneče se vino, šampanjecpa je peneče se vino, pridelano izključno v francoski pokrajini Šampanja (Champagne).

Metode pridelave penečih se vin:

  • Klasična metoda (tudi šampanjska metoda aliMéthode Champenoise): sekundarna fermentacija (drugo vrenje), s katero iz osnovnega, mirnega vina dobimo penino, poteka v steklenicah.
  • Tankovska metoda (tudi metoda charmat): sekundarno vrenje poteka v velikih posodah (tankih); v steklenice se polni tam nastala penina, in ne mirno vino.

Vse penine Bjana so pridelane po klasični metodi.

 

Vir

  • Davčna številka:
  • 83146121
  • Ime podjetja:
  • Vinska hiša Bjana Petra Sirk - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
  • Občina:
  • Dobrovo v Brdih
  • Govoreči jeziki:
  • Slovenščina

KOMENTARJI

Dodaj komentar

Trenutno še ni komentarjev.

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si