Kmetija Čarga je družinska kmetija, ki obdeluje 15 ha vinogradov. Sami skrbimo za razvoj in napredek naše vinske hiše in tako skrbno nadzorujemo pot grozdja do vrhunskega vina. Celoten naš pridelek tudi samostojno tržimo tako doma kot v tujini.
VINOGRADI
Posestvo Čarga obsega 25 ha zemlje, od tega 13 ha vinogradov in je po površini ena izmed večjih kmetij v Brdih. Naši vinogradi so na izbranih legah, kjer lapornata zemlja in mediteransko sonce ob rahlih alpskih vplivih ustvarjajo najboljše pogoje za rast vinske trte. Večina vinogradov je na nadmorski višini od 180 do 220 metrov. Dvigujejo se v zatravljenih terasah, saj dajemo velik poudarek organskim in bio pridelovalnim metodam, kar strokovno imenujemo integrirana pridelava. Imamo dobrih 47.000 trsov. Naš hektarski donos izjemno nizek, kar je v prid visoki kvaliteti vina, saj je znano, da nizke obremenitve trsov zagotavljajo visoko kvaliteten pridelek.
KLET
Ker naša ponudba obsega kar sedemnajst različnih vinskih polnitev, je za nas predelava grozdja v vino zelo zahteven proces, ki je prilagojen posameznim sortam.
Grozdje vseh belih sort maceriramo in s tem v naših vinih dosežemo večjo polnost, skladnost ter bolj intenziven in obstojen okus. Temu veliko pripomore tudi bâtonnage. Vino namreč več mesecev pustimo na odmrlih kvasovkah in ga pogosto mešamo.
Vina iz starejših vinogradov in vsa rdeča vina hranimo in staramo v 225 - litrskih sodčkih iz francoskega in slovenskega hrasta (tehnologija barrique) ter v velikih-20 hektoliterskih lesenih sodih. Ta vina v sodih doživljajo stalen stik s kisikom, počasi se jim zmanjšuje delež sadnih arom, ki pa se povezujejo z novimi vinskimi aromami.
Za pridelavo mladega vina uporabljamo tehnologijo t.i karbonske maceracije, tako kot to delajo pri francoskem vinu Beaujolais v Burgundiji. Na ta način vino ohranja vso svežino zrelih jagod in nas ob pitju spomni na komaj končano trgatev.
Še en francoski vpliv je precej močan - proizvodnja penin. Našo penino Donna Regina pridelujemo po klasični šampanjski metodi. Rumena rebula in chardonnay sestavljata osnovno vino, ki se nato pet let v steklenicah razvija v zrelo in uležano penino. Drobni in dolgotrajni mehurčki se sproščajo v verižicah in tako sami največ povedo o kakovosti naše penine.
Pri naših vinskih posebnostih, kot je recimo sladko vino Čarvina, uporabljamo tehnologijo passito. Grozde dveh avtohtonih briških sort, rebule in zelenke, sušimo v lesenih platojčkih in jih pol leta po trgatvi sprešamo.
NAŠA VINA
Trudimo se, da bi vsako naše vino imelo samosvojo osebnost. To pivcu omogoča, da res zazna vso opojnost, ki jo lahko ponudi kozarec vrhunskega vina. Ponosni smo na avtohtone briške sorte, kot so rumena rebula, tokaj in malvazija. Imajo svoj šarm pa tudi svoje zahteve, zato se jim še posebej posvečamo.
Poleg teh treh pridelujemo še:
VODENE DEGUSTACIJE IN OGLED KLETI
Po predhodni najavi organiziramo ogled kleti in vodene degustacije v degustacijskem prostoru, ki lahko sprejme do 50 ljudi.
DARILNI PROGRAM
Vsa naša vina lahko ponudimo tudi v leseni embalaži iz orehovega ali smrekovega lesa.
Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.
Vinogradništvo in vinarstvo Čarga