V neposredni bližini Kozine z razgledom na morje stoji turistična kmetija Pri Filetu Kozina. V hlevu imajo prašiče, ovce, kokoši, mačka Mikija in psa Tajsa. Večina gostov pa pride zaradi lipicancev (plemenitih belih konjev), ki jih premorejo tu.
Jelušičevi doma pridelajo vso zelenjavo, svinjsko meso, suhomesne izdelke, žganje; skuhajo odlično joto, kislo zelje, pečeno polento z gobami, krompir z ocvirki, jabolčni ali češnjev zavitek.
Aktivnosti gostov so povečini povezane s konji; na kmetiji organizirajo začetne tečaje jahanja in enodnevne izlete do Škocjanskih jam, jame Dimnice, v bližini je Lipica, grad Socerb, Slavnik, lahko nabirate zdravilna zelišča ali pa se odpravite na lov.
Znani smo tudi po dveh odličnih žganjih z geografsko zaščito ki jih proizvajamo to sta Kraški brinjevec in Brkinski slivovec.
Kraški brinjevec – naravno žganje z zaščitenim geografskim poreklom
Kraški brinjevec je edinstven proizvod v svetovnem merilu. Nastane z destiliranjem izključno brinovih jagod in se s tem bistveno razlikuje od gina, geneverja, borovičke, klekovače in drugih pijač, ki so z brinjem le aromatizirane. Leta 2003 je v postopku zaščite porekla tudi uradno postal povsem samostojna in samosvoja pijača.
Na območju med Krasom, Pivško dolino in Čičarijo se brinjevec pridobiva že več kot 200 let, vse od časa Ilirskih provinc, ko so Napoleonovi vojaki v te kraje zanesli destilacijski kotel. Brinove jagode se s tolčenjem nabira od konca poletja do prvih pozeb. Za liter te edinstvene pijače, ki v tradicionalni medicini velja za izjemno zdravilno pri želodčnih in prebavnih težavah, je potrebnih kar 17 kg jagod. Večtedenski fermentaciji strtih brinovih jagod sledi dvakratna destilacija, njen stranski produkt je zdravilno brinovo olje. Harmonično aromo doseže Kraški brinjevec šele po šestmesečnem zorencu, z leti pa se njegov okus še izboljšuce.
Brkinski slivovec – naravno žganje z zaščitenim geografskim poreklom
Proizveden je z destilacijo fermentirane drozge iz avtohtonih sort češpelj, pridelanih in predelanih na geografskem območju Brkinov. Zaradi značilne tehnologije in uporabe različnih avtohtonih sort češpelj ima Brkinski slivovec specifične senzorične lastnosti, ki se kažejo v prepoznavni cvetici prijetnega vonja in okusa.
Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.
Turistična kmetija Pri Filetu