Oljarna Belšak

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1357/oljarnabelsak1-1460706380.png
Oljarna Belšak
Oljarna Belšak https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1357/oljarnabelsak1-1460706380.png 5 05 1

Povprečno od 225 ocen

Vaša ocena

Kontakt
Jožica Belšak (+)

Terbegovci 39a, Sveti Jurij ob Ščavnici 9244, Slovenija

02 5689063
041 260 070
02 5689064
oljarna.belsak@teleing.com

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Zgodovina podjetja se je začela davnega leta 1798 z mlinom na vodo. Okoli leta 1900, ko je mlinarsko obrt prevzela Jožefa Vrzel, je predstavljala oljarna le pomožno dejavnost. Leta 1947 je njen sin Alojz Belšak prevzel obrt mlinarstva in oljarstva. Obrt je uspešno vodil vse do leta 1979, ko je vodenje prevzel sin Alojz mlajši, ki je mlin moderniziral z vodnega pogona na električni pogon. S pomočjo turbine za proizvodnjo svoje elektrike je delo potekalo še lažje in je bilo bolj učinkovito. Od leta 2004 bogato družinsko tradicijo pridelovanja olja v 4. generaciji nadaljuje hčerka Jožica. Uspešno kombinira tradicionalne postopke predelave z naravnimi danostmi, da zadosti visokim pričakovanjem in zahtevam strank. Od leta 2000 se dodatno ukvarjajo s hladnim stiskanjem olj. Mlinarsko dejavnost so medtem opustili.

 

Zgodovina olja

V tradicionalni prehrani je imelo poleg masla in masti pomembno vlogo tudi olje.
Tega so v preteklosti izdelovali iz makovih in lanenih semen, iz oljne ogrščice, žira in oljk, nekoliko mlajše pa je bilo pridobivanje olja iz buč. Pri pridobivanju olja v preteklosti ne moremo govoriti o obrtni dejavnosti, ampak le o rednem vsakoletnem domačem opravilu, ki se je zvrstilo ob mlačvi, košnji, sekanju lesa in kolinah. Vendar pa se je v zvezi s pridobivanjem olja razvila posebna tehnologija, te pa so bili vešči le nekateri posamezniki. Pri tem je šlo za oljarne v zasebni lasti. Pridelovanje bučnega olja se je razvilo v severovzhodni Sloveniji ob koncu 17. ali začetku 18. stoletja. V tem obdobju je nekdaj najbolj razširjeno makovo olje začelo izgubljati svoj pomen in veljavo.

 

Kaj je pomembno pri izbiri

O maščobah je zapisano veliko slabega in že samo omenjanje te besede nekatere ljudi spravi v slabo voljo. Maščobe lahko poskušate izgubiti, se pred njimi skriti, vendar jih vaše telo vseeno potrebuje. Maščobe imajo pomembne funkcije v telesu. So nosilci energije, telo v maščobah shranjuje energijo, so nosilci vitaminov, ki so topni v maščobah, nosilci esencialnih maščobnih kislin ter ojačevalci arom.

 

Ključno vprašanje je, katero vrsto maščobe vaš organizem potrebuje, koliko jih potrebuje in katere vrste maščob so za nas škodljive.

 • Nasičene maščobe  -  sovražnik
 • Nenasičene maščobe  -  prijatelj

Človeški organizem ne more sam proizvajati nenasičenih maščobnih kislin, zato jih moramo zaužiti z hrano, saj so v presnovi nepogrešljive.

 

Uporaba olj

Bučno olje – za govedino v solati, namaze, juhe, zeleno, solato kumarična solata, krompirjevo solato, grahovo solato in sladice ( vanilijev sladoled )
Lešnikovo olje – za korenček in paradižnik, sadne solate
Orehovo olje – za zeleno solato, rucola,krompir,  paradižnik, korenček, sir in sladice
Laneno olje – za skuto s čebulo in začimbami, krompirjevo solato, kislo zelje, endivijo, in za izboljšanje juh in namazov.
Makovo olje – za krompirjevo solato, paradižnik z mozzarello, za izboljšanje okusa špargeljevi juhi.
Mandeljevo olje – za pikico na > i na pečeno ribo, za ladice, sadne solate, k sadnim sokovom, k mladim ter nežnim zelenim solatam, korenček,  kitajsko zelje.
Sezamovo olje – k rdeči pesi, paradižnikovi solati, za kuhanje v vok-u, za izboljšanje riža, testenin in žitaric.
Sončnično olje – mešane solate z paradižnikom, paprika, čebula, kumarice, koruza, zelene solate.

Vsa olja imajo so uporabna najmanj do 1 leta, razen laneno olje 3 mesece.

 

Seznam naših olj

 

Vir

 • Davčna številka:
 • 14325110
 • Ime podjetja:
 • Oljarna Belšak Jožica Belšak s.p.
 • Občina:
 • Sv. Jurij ob Ščavnici
 • Govoreči jeziki:
 • Hrvaščina, 
 • Angleščina, 
 • Slovenščina

KOMENTARJI

Dodaj komentar

 • Pohvala

  ,

  5.0 5.0 0 5 3
  Storitev
  Kvaliteta
  Osebje
  Kadarkoli smo v vaših koncih se ustavimo pri vas in naredimo zalogo z olji. Res odlična olja, še posebej bučno. Zelo pohvalno in priporočam.
  Oceni mnenje:

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

© 2019 Povezujemo.si® | Vse pravice pridržane. Izdelava: Mediacall d.o.o.

Povezujemo.si