Oljarna Belšak

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1357/04TablaOljarnaBelakPRINT21800x390-1575404486.jpg
Oljarna Belšak
Oljarna Belšak https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1357/04TablaOljarnaBelakPRINT21800x390-1575404486.jpg 5 05 1

Povprečno od 232 ocen

Vaša ocena

Kontakt
Jožica Belšak (+)

Terbegovci 39a, Sveti Jurij ob Ščavnici 9244, Slovenija

02 568 90 63
041 260 070
02 568 90 64
oljarna.belsak@teleing.com

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Zgodovina podjetja se je začela davnega leta 1798 z mlinom na vodo. Okoli leta 1900, ko je mlinarsko obrt prevzela Jožefa Vrzel, je predstavljala oljarna le pomožno dejavnost. Leta 1947 je njen sin Alojz Belšak prevzel obrt mlinarstva in oljarstva. Obrt je uspešno vodil vse do leta 1979, ko je vodenje prevzel sin Alojz mlajši, ki je mlin moderniziral z vodnega pogona na električni pogon. S pomočjo turbine za proizvodnjo svoje elektrike je delo potekalo še lažje in je bilo bolj učinkovito. Od leta 2004 bogato družinsko tradicijo pridelovanja olja v 4. generaciji nadaljuje hčerka Jožica. Uspešno kombinira tradicionalne postopke predelave z naravnimi danostmi, da zadosti visokim pričakovanjem in zahtevam strank. Od leta 2000 se dodatno ukvarjajo s hladnim stiskanjem olj. Mlinarsko dejavnost so medtem opustili.

 

Vizija podjetja

Naša prioriteta in glavni cilj je pridelava kvalitetnih in zdravih olj. Posebno pozornost posvečamo skrbni pridelavi olj, saj tako ohranimo naraven okus in tipičen vonj olj, kakor tudi njihove čiste, sijoče barve. Kakovost naših izdelkov ima svoj izvor v skrbni izbiri surovin. Samo najboljše je za nas dovolj dobro. Posebej pazimo, da so vsa semena in pečke zdrave, čiste, sortirane in dozorele. Samo tako lahko zagotovimo visoko kvaliteto naših olj. Zagotavljamo naravne in pristne izdelke.

O maščobah

O maščobah je zapisano veliko slabega in že samo omenjanje te besede nekatere ljudi spravi v slabo voljo. Maščobe lahko poskušate izgubiti, se pred njimi skriti, vendar jih vaše telo vseeno potrebuje. Maščobe imajo pomembne funkcije v telesu. So nosilci energije, telo v maščobah shranjuje energijo, so nosilci vitaminov, ki so topni v maščobah, nosilci esencialnih maščobnih kislin ter ojačevalci arom.

Ključno vprašanje je, katero vrsto maščobe vaš organizem potrebuje, koliko jih potrebuje in katere vrste maščob so za nas škodljive.

Človeški organizem ne more sam proizvajati nenasičenih maščobnih kislin, zato jih moramo zaužiti s hrano, saj so v presnovi nepogrešljive

Uporaba olj

Bučno olje – za govedino v solati, namaze, juhe, zeleno solato, kumarično solato, krompirjevo solato, grahovo solato in sladice ( vanilijev sladoled )
Lešnikovo olje – za korenček in paradižnik, sadne solate
Orehovo olje – za zeleno solato, rucolo, krompir, paradižnik, korenček, sir in sladice
Laneno olje – za skuto s čebulo in začimbami, krompirjevo solato, kislo zelje, endivijo, za izboljšanje juh in namazov.
Makovo olje – za krompirjevo solato, paradižnik z mozzarello, za izboljšanje okusa špargeljevi juhi.
Mandeljevo olje – za pikico na i na pečeno ribo, za sladice, sadne solate, k sadnim sokovom, k mladim ter nežnim zelenim solatam, korenček, kitajsko zelje.
Sezamovo olje – k rdeči pesi, paradižnikovi solati, za kuhanje v voku, za izboljšanje riža, testenin in žitaric.
Sončnično olje – mešane solate s paradižnikom, paprika, čebula, kumarice, koruza, zelene solate.

Vsa olja imajo so uporabna najmanj do 1 leta, razen laneno olje 3 mesece.

Bučno olje ima pozitivne učinke na vaše počutje

 • proizvedeno s tradicionalnim postopkom iz praženih in stisnjenih bučnih semen najboljše kakovosti
 • izredno aromatično živilo z visoko biološko in prehransko vrednostjo
 • specifičen okus po praženih bučnih semenih in temno zelena barva
 • vsebuje življenjsko pomembne maščobne kisline
 • visoka oksidacijska in termična stabilnost
 • naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom

Uporabljamo ga solate, marinade, sladicah in sladoledu.

Bučno seme in olje imata pozitivne učinke na vaše počutje

Buče so staroindijanska kulturna rastlina. Arheološke najdbe v Mehiki potrjujejo, da so buče poznali že stari Indijanci pred 8000 leti. Krištof Kolumb je buče pripeljal v Evropo. Danes poznamo 850 vrst buč.

Pridobivanje

Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Olje je odlično za pripravo vseh vrst solat. Pravi gurmani pa ga uporabljajo tudi za mesne solate.

Očiščena bučna semena najprej zmeljemo, nato pa jim dodamo vodo in sol. Bučno maso pražimo pri 110°C in nenehno mešamo, da izpari vsa voda. Med praženjem se razvije značilna aroma bučnega olja. Maso napolnimo v stiskalnico, iz katere priteče temno zeleno olje. Za 1 liter olja potrebujemo 2,5-3 kg bučnih semen, kar pomeni 30-40 buč.

Bučno olje je zelo občutljivo na svetlobo, zato ga je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru. Če je olje izpostavljeno soncu, začne izgubljati pomembne vitamine in minerale ter postane grenko. Že odprte steklenice je najbolje hraniti v hladilniku in jih hitro porabiti. Originalno zaprte steklenice lahko hranite najmanj 12 mesecev.

 

Bučne pečke

Številni strokovnjaki uvrščajo bučno seme med najbogatejše rastlinske vire cinka, minerala, katerega prisotnost v našem organizmu podpira naš imunski sistem, predvsem takrat, ko se naše telo bori proti različnim virusom in okužbam oziroma ko nam lahko le-ta pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Poleg cinka vsebuje bučno seme tudi vitamine A, B, C in E, železo, kalcij, fosfor, lecitin, fitosterole, beljakovine, encime predvsem pa veliko nenasičenih maščobnih kislin.
Bučno seme ima dokazano zdravilne učinke. Seme tako pomaga pri težavah z mehurjem in s prostato; pozitivno vpliva na srce in cirkulacijo krvi, blaži vnetja, znižuje krvni pritisk in deluje odvajalno. Fitosterini znižujejo nivo holesterola, fitoestrogeni pa blažijo težave v menopavzi.

Sestavine in vpliv na zdravje

Olje vsebuje enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline, npr. oleinsko in linolno kislino. Je bogat vir vitaminov A, B, C, D, in E, beljakovin in mineralov (kalij, fosfor, magnezij) kakor tudi elementov (železo, selen, cink) ter balastnih snovi. Vse snovi pozitivno vplivajo na naše zdravje. Olje je lahko prebavljivo, ne vsebuje holesterola in pomaga pri inkontinenci, vnetjih mehurja in pri težavah s prostato. Bučno olje pomirja izsušeno kožo. Olje znižuje holesterol, pomaga zniževati visok krvni pritisk in regulira presnovo maščob.

 

Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Olje je odlično za pripravo vseh vrst solat. Pravi gurmani pa ga uporabljajo tudi za mesne solate.

Seznam naših proizvodov

 

Vir

 • Davčna številka:
 • 14325110
 • Ime podjetja:
 • Oljarna Belšak Jožica Belšak s.p.
 • Občina:
 • Sv. Jurij ob Ščavnici
 • Govoreči jeziki:
 • Hrvaščina, 
 • Slovenščina, 
 • Angleščina

KOMENTARJI

Dodaj komentar

 • Pohvala

  ,

  5.0 5.0 0 5 3
  Storitev
  Kvaliteta
  Osebje
  Kadarkoli smo v vaših koncih se ustavimo pri vas in naredimo zalogo z olji. Res odlična olja, še posebej bučno. Zelo pohvalno in priporočam.
  Oceni mnenje:

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si