Preberite!

Katere napake pri izbiri peči in dimnika največkrat opazite?

Odgovarja: Jože Drvarič, Dimnik, dimnikarsko podjetje, Radenski vrh, d.o.o.

Napake pri izbiri peci in nacrtovanju dimnika

"Kako izbrati peč? Poleg tega, da naj ima peč dober izkoristek, je potrebno paziti na dimenzije. Pogosta napake je, da se kupi premajhna ali pa prevelika peč glede na prostor, ki ga ogrevamo. Če bo premajhna se ne bo hiša nikoli zadosti ogrela (oziroma zelo težko), če bo predimenzionirana, pa boste trošili preveč kurjave in denarja. Imejte v mislih, da so danes peči boljše kot včasih!

Ob načrtovanju in gradnji kurilnice je treba paziti na pretok zraka. To pomeni, da mora imeti prostor dva zračnika - za vtok in iztok zraka. Okna ne štejejo (konec koncev jih imamo večinoma zaprta…), temveč morata biti odprtini namenjeni prav zračenju. To je še posebej pomembno, če za gorivo uporabljate plin.

Tudi pri dimniku ni vseeno kakšen material izberete, predvsem pa pazite na višino in širino (presek). Pri prenizkem dimniku se hitro zgodi, da pride do slabega “vleka” - uhajanja dima v prostor. Mimogrede, podaljšanje dimnika je dobra rešitev, če ste ta problem opazili pri obstoječem dimniku - seveda, če ni razlog v nabiranju saj in “žlindre” ali kje drugje… Na grobo rečeno mora biti dimnik višji od slemena, podrobnejše napotke pa lahko ponudimo šele ob ogledu objekta in načrtovane pozicije dimnika.

Širina - presek dimnika mora biti prilagojena peči in kurjavi. Peleti recimo zahtevajo ožji dimnik kot klasična drva… Če je dimnik preširok, pride do izgub, še slabše pa je, če je preozek, saj se bodo pospešeno nabirale saje in žlindra. Dim bo začel zastajati v prostoru, v skrajnem primeru pa lahko dimnik celo zagori…

Nenazadnje je potrebno opozoriti na še eno pogosto napako - preveliko varčnost pri kurjenju. Dimnik se mora vsaj občasno dobro pregreti! Če je prehladen, se pojavi vlaga, ki pospeši nabiranje saj. Čiščenje takih dimnikov pa je dolgotrajen postopek.

Material dimnika je ponavadi šamot, kovino običajno svetujemo če gre za obnovo starejšega dimnika, ali pa če je pozicioniran na zunanji strani hiše.

Konkretnejše napotke glede dimenzij in materiala za dimnik, ter glede izbire peči lahko dimnikarji sicer ponudimo šele ob ogledu posameznega objekta, ker je tu kup dejavnikov, ki jih moramo upoštevati."

 

Kdo so Dimnik, dimnikarsko podjetje, Radenski vrh, d.o.o. >>

Dimnik Radenski Vrh doo

Preberite še:

Na kaj paziti, da ne bomo obžalovali izbire dimnikarja?

Odgovarja: Janez Graj, SDG d.o.o.

 

Kakšne okvare na dimniških sistemih so najbolj pogoste?

Odgovarja: Robert Zemljič, Dimnikarstvo Dimko d.o.o.

 

Vse, kar morate vedeti o novem zakonu o dimnikarstvu

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

© 2019 Povezujemo.si® | Vse pravice pridržane. Izdelava: Mediacall d.o.o.

Povezujemo.si