Preberite!

3 načini za takojšen prihranek v gospodinjstvu

Z manjšimi spremembami naših navad lahko v vsakdanjem življenju opazno privarčujemo - brez nakupov, investicij, ali potrate dragocenega časa.

3 načini za takojšen prihranek v gospodinjstvu

Prihranek pri ogrevanju

 

#1 Nastavite termostat stopinjo ali dve nižje

Ogrevanje prostorov je daleč največji porabnik energije v gospodinjstvih (64%), ogrevanje vode pa tesno sledi (16%). Če imate možnost vplivati na temperaturo prostorov in sanitarne vode, jo izkoristite. Razlike praktično ne boste občutili (če ne boste pretiravali, seveda), glede na delež stroškov, ki jih to dvoje skupaj predstavlja, pa je pomemben vsak % prihranka!

 

 

Prihranek pri kuhanju

 #2 Pri kuhanju uporabljajte pokrov za posodo

4% energije porabimo za kuhanje. To je tretji največji “porabnik”, brez katerega seveda ne gre. K sreči lahko že z uporabo pokrovov za posode občutno zmanjšamo čas kuhanja in s tem porabo. Še več lahko dosežete z uporabo ekonom loncev.

Pri kuhi dajte v posodo manj vode (ravno toliko, kot je nujno potrebno), saj se bo manjša količina hitreje segrela. Ne odpirajte plina do konca, če je zadosti že polovica ali četrtina … Zanimiva rešitev je tudi pripravljanje obrokov za več dni, ki vam hkrati prinese še velik prihranek časa.

 

#3 Racionalizirajte uporabo elektrikePrihranek pri elektriki

Razsvetljava in večje električne naprave v gospodinjstvu skupaj porabijo v povprečju kar 15% energije v gospodinjstvu. Posamezno sicer niso veliki porabniki (2% in manj), vendar pa "malo in še malo" hitro pomeni precejšen znesek na računu za elektriko.

Zmanjšate ga lahko z nekaj koristimi navadami:

  • Ko greste iz sobe, ugasnite luč.
  • Ko računalnika ne uporabljate, naj gre v “sleep mode”.
  • Hladilnik redno čistite in odstranjujte led. Hrano ohladite vsaj na sobno temperaturo, preden jo postavite v hladilnik..
  • Klima naj bo na varni razdalji od naprav, ki proizvajajo toploto.
  • Ne uporabljajte sušilnega stroja, če se ne mudi.
  • Pomivalni in pralni stroj naj obratujeta v času cenejšega toka, napolnite ju v celoti, ne le do polovice!

Vir 1       Vir 2

 

Z naštetimi načini (gotovo se najde še kakšen, ki ga nismo omenili) lahko hitro prihranite vsaj za nekaj kavic mesečno. Vse našteto pa je tudi osnova ekološkega bivanja.

Če se ne bojite bolj drastičnih posegov v vaš dom, je možno na mesec privarčevati še precej več. Z dobro izbiro in vzdrževanjem vaših ogrevalnih naprav, s kvalitetnimi okni in varčnimi električnimi napravami lahko prihranite celo nekaj 100 ali celo 1000€ letno, ki jih boste verjetno s precej večjim užitkom porabili za dodatne družinske počitnice.

Izkušene strokovnjake z različnih področij smo povprašali, na kaj moramo pri tovrstnih investicijah paziti:

 

Na kaj moramo paziti pri izbiri klimatske naprave?

Odgovarja: Danijel Erbar, Mdom d.o.o.

 

Katere so najpogostejše napake pri izbiri in montaži oken?

Odgovarja: Mirko Vedlin, Alumero d.o.o.

 

Kakšno čistilno napravo izbrati, da bodo stroški čim nižji?

Odgovarja: Dragan Milutinović, Eko-Sol d.o.o.

 

Kako zmanjšamo stroške vzdrževanja vrta in okolice?

Odgovarja: Darko Lozinšek, Darko Lozinšek s.p.

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

© 2019 Povezujemo.si® | Vse pravice pridržane. Izdelava: Mediacall d.o.o.

Povezujemo.si