Martinčič trsničarstvo in vinogradništvo

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/845/martincic-trsnicarstvo-in-vinogradnistvo(1)-1458566748.gif
Martinčič trsničarstvo in vinogradništvo
Martinčič trsničarstvo in vinogradništvo https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/845/martincic-trsnicarstvo-in-vinogradnistvo(1)-1458566748.gif 0 05 0

Povprečno od 26 ocen

Vaša ocena

Kontakt
Jernej Martinčič (+)

Šmalčja vas 16, Šentjernej 8310, Slovenija

031 202 166
031 248 402
jozica@martincic.si

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Martinčič d.o.o. je družinsko podjetje. Nadaljujemo že več kot stoletno vinogradniško in trsničarsko tradicijo naših dedov. Že oni so gospodarili na isti zemlji in ugotovili, da trte na Dolenjskem dajejo žlahtno vino. V zibelki cvička so se naši predniki odločili za kakovost. »Raje manj in boljše« so rekli in prisluhnili naravi. Radi so šli, in tudi mi radi gremo, v osončene vinograde, zato je tisto, kar ponudimo izbrano, pristno, vrhunsko. Najdete nas v Šmalčji vasi pri Šentjerneju, četrt ure od Novega mesta. Uro od Ljubljane.

 

Vinogradi:

  • Vrbovce,
  • Rakovnik,
  • Hrib,
  • Vinji vrh (mali),
  • Vinji vrh (veliki),
  • Hubajnica - amfiteater (Zrečen dol),
  • Hubajnica - Huba.

 

Vina

Vina iz naše kleti so nadaljevanje zgodbe iz vinograda. Vodilo »Raje manj in boljše« velja tudi za vina. To se še posebno izraža v ekstraktu, katerega vsebnost je za naš vinorodni okoliš visoka. Naša vina so zaradi nežne, dosledne in hitre predelave grozdja zelo sveža, prijetna, sadna, z bogato paleto okusov in predvsem pitna. Zaradi popolnejše zrelosti grozdja in jabolčno-mlečno kislinske fermentacije (biološki razkis), ki poteče spontano takoj po vrenju, je našim vinom težko očitati dolenjsko pregovorno previsoko kislost. Ker med celotno pridelavo in predelavo posvečamo higieni izjemno pozornost, potrebujejo naša vina manj žvepla in so zato bolj zdrava. Glava ostane tudi dan po prebedeni noči lahka in bistra.

Naša vina se lahko kupijo po vsej Sloveniji, dostavljamo pa jih tudi na dom.

 

Trgatev

Trgatev pri naši hiši poteka po nastopu tehnološke zrelosti. Pred trgatvijo spremljamo kislinski režim in vrednost pH soka grozdnih jagod. Istočasno merimo rast sladkorne stopnje. Grozdje tudi organoleptično pokušamo, da ugotovimo zrelost in skladnost okusov.
Ko je grozdje primerno zrelo, se začne trgatev. Tržemo zjutraj, ko je temperatura nizka in grozdje hladno. Obiramo ročno, večinoma v male zabojčke. Grozdje pride v klet hladno, nepoškodovano in zdravo, saj že med trganjem odstranimo vsako sled napada gnilobe.

 

Predelava

Grozdje predelamo čim hitreje – hladno in higienično. Grozdne jagode v pnevmatski stiskalnici nežno stisnemo (pod pritiskom do 1,5 bara). Vrenje poteka v naši kleti večinoma s pomočjo avtohtonih kvasovk, deloma tudi s selekcioniranimi kvasnimi celicami – pod nadzorovanimi temperaturnimi pogoji in pod našim budnim očesom.

 

Cviček

Cviček je lahko, suho, sveže in prijetno vino, primerno za vsakršno priložnost. Značilna je izražena svežina (kislina od 6 do 10 g/l) ob nizki alkoholni stopnji (8,5–10,0 vol. %). Pridelava in predelava sta omejeni na vinorodni okoliš Dolenjske. Značilen in poseben je tudi zaradi svoje sestave. Pridelan je iz grozdja belih sort (kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec, žlahtnina, ranfol, lipna in druge manj znane stare sorte) in rdečih sort vinske trte (žametna črnina, frankinja in portugalka). Predelava različnih sort grozdja lahko poteka ločeno ali skupaj. Osnovne lastnosti cvička so predpisane in če jim vino ustreza, dobi oznako »Cviček PTP« (priznano tradicionalno poimenovanje).
Cviček ponudimo ob tradicionalnih slovenskih in še zlasti dolenjskih jedeh (štruklji, odojek, kozliček na ražnju, krvavice z zeljem, martinova gos z mlinci, suhomesnate jedi …)

 

Cviček Martinčič

Seveda ostaja kljub strogim pravilom dovolj prostora, da se lahko vsak s svojim cvičkom izrazi po svoje. Za Cviček Martinčič je ob pestrosti vonjav po zrelih malinah, gozdnih jagodah in drugih sadežih značilna zmerna kislina. Pookus je razmeroma dolg, kar je posledica manj obremenjenih trt.

Cviček Martinčič polnimo v steklenice:

  • 0,75 l (buteljka),
  • 1,0 L,
  • 0,20 L,
  • 0,20 L.


Pakiranje v transportne kartone:

  • 6 x 0,75 L,
  • 6 x 1,0 L,
  • 30 x 0,20 L.

 

Frankinja

Frankinja ima bogato fenolno sestavo, zato daje bogato, krepko in močno obarvano vino. Barva je intenzivno rubinasto rdeča, po 4 do 5 letih začne pridobivati rahlo opečnate odtenke. Vonj je blag, saden (ribez, murva, borovnica, brusnica) in kaže dolgoživost tega vina. Okus je poln, rahlo trpek in topel, a krepak. Vino doseže svoj vrh v treh do petih letih od trgatve.

Pakiranje v transportne kartone:

6 x 0,75 L

 

Chardonnay

Rumeno slamnata barva napoveduje bogatejše vino. Vonj je bogat, pester, značilno sorten. Zaznavamo arome hruške, jabolka in ananasa, rahlo tudi cvetlični med. Vino je krepko, polno in dolgo odhajajoče. Visoka vsebnost ekstrakta prikrije nekoliko višjo kislino, ki daje vinu dodatno oporo za staranje.

Pakiranje v transportne kartone:

6 x 0,75 L

 

Sivi pinot

Nežen nadih rožnate barve priča o delni hladni maceraciji grozdja pred prešanjem. Vonj je pester, poudarjene so zaznave melone, hruške in grenivke. V okusu deluje polno, sladkasto in mogočno. Visoka vsebnost ekstrakta mu daje bogato popotnico. Vino, ki se je rojevalo 2 leti, bo odhajalo precej dlje.

Pakiranje v transportne kartone:

6 x 0,75 L

 

Beli pinot

Grozdje za to vino je dozorelo na odlični legi z lapornato matično podlago. Visok ekstrakt in dolg pookus vina pričata o nizki obremenitvi trt in višji starosti vinograda. Trgatev smo opravili po nastopu tehnološke zrelosti, ko je grozdje že pridobilo zlato barvo in se samo koncentriralo na jesenskem soncu in vetru.

Pakiranje v transportne kartone:

6 x 0,75 L

 

Šentjernejc

Bela zvrst, ki smo jo poimenovali po kraju Šentjernej. Zvrst belega pinota, laškega rizlinga, zelenega silvanca in kraljevine. Je poletno, lahko, pitno vino, namenjeno večernim, poletnim sanjarjenjem. Suh značaj in umirjena cvetica te zvrsti vabita in kličeta »na zdravje«.

Pakiranje v transportne kartone:

6 x 0,75 L

 

Laški rizling 2006

Grozdje je dozorelo na odlični, zračni legi, z lapornato matično podlago. Vinograd je na nadmorski višini pribl. 374 m. Izbor smo potrgali decembra leta 2006. Marljivost in naša potrpežljivost sta bili nagrajeni z odličnim vinom, ki so ga dale od sonca razvajene jagode. Je rumeno zlate barve, bogato in polno v okusu. Plemenito vino za izbrane trenutke.

Temperatura serviranja:

10–12 ºC

Hrana:

slavnostne sladice, potica

Pakiranje v transportne kartone:

6 x 0,5 L

 

Trsnica

Za začetke trsničarske dejavnosti pri naši hiši štejemo leto 1958, ko se je Franc Martinčič s posebno pozornostjo posvetil vzgoji trsnih cepljenk. V tem letu je končal izobraževanje na kmetijski šoli GRM. Po letu 1953, ko je naše kraje prizadela huda pozeba, so bile potrebe po dobrem sadilnem materialu zelo velike. Sprva sta stari oče Franc in France Martinčič trte cepila sama, ročno. Kmalu pa sta dobila pomoč, saj so se po dobrih dveh desetletjih ročnega dela prvič pojavili cepilni stroji. Ugled trsnice je naraščal iz leta v leto in veseli smo, da dober glas resnično seže v deveto vas.

Izkušnje naših očetov smo nadgradili z novimi znanji, kar se odraža v velikem povpraševanju po cepljenkah in zadovoljstvu naših cenjenih strank.

V naši trsnici vršimo strogo stalno selekcijo matičnih trsov in podlag. Tridesetletno lastno selekcijo smo nadgradili z zasaditvijo mladih matičnih nasadov. Selekcija poteka v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije (KIS). Za vsako sorto na vsaki posamezni legi, ki je v selekcijskem postopku, poteka vodenje evidence v Selekcijskih knjigah.

Za cepljenje uporabljamo dobro dozorel les, tako za cepiče kot tudi za podlago. Je čvrst, ima majhen stržen, zdrav, gladek les, težko ga zvijemo in ob zvijanju prasketa. Dobro dozorel les se odlično cepi in tudi dobro zarašča. Kakovost cepljenke je močno pogojena s kakovostjo zaraščanja cepilnega mesta. Za cepljenje uporabljamo izključno selekcioniran razmnoževalni material.

 

Trsni izbor

Vinske sorte

  • žametna črnina (žametovka),
  • frankinja,
  • zweigelt,
  • modri pinot,
  • kraljevina,
  • laški rizling,
  • renski rizling,
  • zeleni silvanec,
  • ranfol (štajerska belina),
  • rdeča in bela žlahtnina,
  • sauvignon,
  • kerner,
  • beli pinot,
  • sivi pinot,
  • chardonnay.


Namizne sorte

  • rdeča in bela žlahtnina
  • rani afus
  • julijski muškat
  • matilde.

 

Podlage

Binova
Zelo dobro se prilagodi tlom, dobro prenaša apno, spodbuja hitrejše dozorevanje grozdja in lesa, ima velik rastni potencial.

SO4
Zelo dobro se prilagaja tlom, ki so še posebno težka, humusna in bogata z apnom. Zlasti primerna je za bujne sorte in sorte, nagnjene k osipanju.

Kober 5BB
Dobro je prilagojen na lažja tla, ki so bolj suha in revna. Dobro prenaša apno, ni primeren niti za sorte, nagnjene k osipanju, niti za zelo bogata tla.

Paulsen 1103
Zelo primeren za sušna tla, spodbuja rast, visoko odporen tudi na nematode.

 

Selekcija

Osnovna množična selekcija
Tovrstna selekcija obsega pregled fenotipa (zunanjosti) in zdravstvenega stanja trsa. Vrši se pet let po končani peti rastni sezoni. Rezultat take selekcije so matični trsi za pridelavo standardnega cepilnega materiala. Na ta način se odkrijejo tudi elitni (nadpovprečni) trsi za nadaljevalno klonsko selekcijo. Cepljenke, pridobljene s tem cepilnim materialom, nosijo oranžno etiketo – EU standard.

Nadaljevalna - klonska selekcija
V to selekcijo vstopajo elitni trsi. Je dodatno genetsko in zdravstveno preverjanje odbranih trsov v obdobju najmanj dveh generacij potomcev, ki smo jih razmnožili vegetativno. Vrednotimo tudi kakovost in količino pridelka skupaj z organoleptično in kemijsko analizo vina. Potomci takih trsov morajo biti razpoznavni (še zlasti po izstopajočih lastnostih), izenačeni in nespremenljivi (RIN). Cepljenke, pridobljene z materialom te selekcije, nosijo modro etiketo.

 

Vir

  • Davčna številka:
  • 18751881
  • Ime podjetja:
  • Martinčič trsničarstvo, vinogradništvo d.o.o.
  • Občina:
  • Šentjernej
  • Govoreči jeziki:
  • Slovenščina, 
  • Angleščina, 
  • Nemščina, 
  • Hrvaščina

KOMENTARJI

Dodaj komentar

Trenutno še ni komentarjev.

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si