Oljčno olje je med vsemi splošno znanimi in širše uporabljanimi maščobami dokazano najzdravilnejše, najvarnejše, najbolj zaščitno po svojem delovanju na organizem. Pri oljčnem olju beležimo letnik, geografsko poreklo, sorto oljk, starost, aromo, polnost in žlahtnost. Olje je filtrirano in shranjeno pod dušikom, da ne pride do oksidacije zato se ohranijo vse njegove karakteristične lastnosti. Okus je svež in sadežen, poudarjeno grenak in pikanten ter srednje intenziven. Grenkost in pikantnost sta lepo razporejena in združujeta okus po sladkem mandlju. Značilna je sadežna aroma, ki spominja na plod oljke, jabolke in sveže trave. Olju omogoča dolgotrajno obstojnost nizko kislinsko stopnja, ob doseganju predpisanih organoleptičnih senzoričnih standardov. S časom postaja olje zlato rumene barve, bistro in bolj harmonično. Olje nosi evropski znak geografskega porekla in ekološke pridelave.
Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčni sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki so posledica visoke vsebnosti antioksidantov predvsem biofenolov (imenovani tudi polifenoli), ki jih vsebuje oljčno olje in uravnotežene maščobno kislinske sestave.
Oljčno olje vsebuje:
Triacilglicerole (99 %) z visokim deležem zelo stabilne oleinske kisline (enkrat nenasičene). V manjših količinah (do 1 %) pa vsebuje tako imenovane neumiljive (netriacilglicerolne) snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki. Poleg visoke vsebnosti biofenolov, so zelo pomembne sestavine oljčnega olja v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K.
Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu.
Oljčno olje prištevamo med varovalna živila prav zaradi visoke vsebnosti biofenolov.
Ekološka pridelava je sodoben način gospodarjenja, ki temelji na uporabi strogo dovoljenih snovi in naravnih metodah pridelave. V Sloveniji se ekološka pridelava dokazuje s pridobljenim certifikatom, izdanih s strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Ekološka kmetija je v obdobju preusmerjanja, ko se pridelovalec preusmerja iz drugih oblik pridelave v ekološko pridelavo. Obdobje preusmerjanja pri pridelavi v primeru večletnih nasadov traja tri leta pred prvim spravilom pridelkov.
Osnovni cilji ekološke pridelave:
Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.
Kmetija Grego