Gostilna Žolnir je dobila ime po Jurčičevi povesti Kloštrski žolnir, v kateri se glavni junak, gozdarski inženir (žolnir) zaljubi v lepo kostanjeviško dekle Katico. Žolnir naj bi bil Josef Ressel, ki je v teh krajih na reki Krki preizkušal svoj izum, ladijski vijak.
Leta 1892 je gostilno v hiši odprl Aleksander Gregorič. Z ženo Elizabeto sta bila predana gostinca, med 2. Svetovno vojno sicer izseljena, vendar sta tradicijo nadaljevala takoj po vrnitvi. Sin Aleksander, ki je z ženo prevzel lastništvo, je gostilno sicer po 4 letih zaprl, a jo je hči Fanika z možem Ottom obnovila in zopet odprla leta 1977. Požar leta 2010 je zahteval še eno obnovo. Pogumno in s podporo vse družine in sokrajanov sta se gostinca spet lotila izziva v želji še bolje poskrbeti za svoje goste in nadaljevati tradicijo gostilne, nekdaj priljubljenega postanka za romarje proti cerkvi Matere božje na Slinovcah ali Lurdu pri Šentjerneju, ki so se radi okrepčali s takratno popotniško ponudbo – golažem ali obaro z ajdovimi žganci. Danes so želje in okusi malenkost drugačni, a se pri Žolnirju poleg ponudbe mednarodne kuhinje še ohranja dolenjska kulinarična tradicija.
Zidanica Žolnir
Tiste, ki prisegate na pristno domače okolje, lahko pogostimo v zidanici v Zavodah, kjer boste lahko poleg tradicionalnih domačih jedi v kleti degustirali številna izbrana vina. Med njimi posebno mesto zavzema cviček – dolenjski posebnež.
V obnovljeni leseni kmečki hiši so urejeni 4 apartmaji.
Prenočišča v 12 sobah in 4 apartmajih:
Zajtrk je na voljo od 7:00 do 10:00 ure.
Nastanitev od 12:00 ure dalje. Na dan odhoda naj bi sobo zapustili do 10:00 ure, razen ob predhodnem drugačnem dogovoru. Na voljo internet.
Posebnost pri Žolnirju
Nedeljska kosila vam ponudimo na bogato obloženem samopostrežnem bifeju, kjer vam je na voljo od predjedi, več vrst juh in glavnih jedi s prilogami do sladkih razvad.
Zaradi velikega zanimanja je rezervacija mize zaželjena.
Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.
Gostilna Žolnir