Dvorec Štatenberg

https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/898/dvorec-statenberg-(18)-1458657906.jpg
Dvorec Štatenberg
Dvorec Štatenberg https://povezujemo.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/898/dvorec-statenberg-(18)-1458657906.jpg 5 05 1

Povprečno od 7 ocen

Vaša ocena

Kontakt
Peter Kociper (+)

Štatenberg 86, Štatenberg 2321, Slovenija

040 870 835
dvorecstatenberg@gmail.com

Lokacija na mapi

Navodila za pot
Kategorije:
Ključne besede:
Osnovni podatki

Dvorec Štatenberg, Makole nosi ime po prvotnem gradu Štatenberg, ki je stal v kraju Stari Grad, oddaljenem približno 5 km. Razkošni baročni dvorec, ki danes stoji v kraju Štatenberg, v občini Makole, so pričeli zidati grofje Attemsi, najverjetneje že leta 1696, končali pa med leti 1720 in 1740. Načrtoval ga je italijanski arhitekt Camesini. Zasnovan je tako, da ga tvorijo štirje dvonadstropni trakti, s poudarjenim osrednjim poslopjem z odprtim stopniščem, v katerem je stebrna dvorana v pritličju, viteška dvorana pa v nadstropju. Levo od viteške dvorane je pet ohranjenih soban s čudovitimi freskami, ki predstavljajo muzejski del gradu, desno je poročna dvorana, kjer se lahko izvede civilna poroka.

Okolico gradu krasi drevored divjih kostanjev in park z zanimivim rastlinjem. Za gradom leži naravni gozd, po katerem vodi desetminutna pešpot do treh ribnikov.

Grajska restavracija Štatenberg

Grajska restavracija deluje v dvorcu že iz časa pred vojno, ko so dvorec preuredili v ugledno letovišče in penzion. Žal po drugi svetovni vojni restavracija lep čas ni obratovala, v osemdesetih pa so jo modernizirali in na novo opremili. Prostori restavracije se razprostirajo v pritličju glavnega, južnega krila. Saloni z baročnim pohištvom in še nekaterimi ohranjenimi slikami so na voljo zaključenim družbam in individualnim gostom.

V restavraciji ponujamo slavnostna kosila in večerje po predhodnem dogovoru (vse dni v tednu). Poskrbimo za poslovna srečanja, zabave za zaključene družbe, potrudimo se pri izvedbi civilnega obreda, poročnega slavja in drugih oblik praznovanj (krsti, obhajila, birme, sedmine, obletnice idr.).

Poroke v Dvorcu Štatenberg

Dvorec Štatenberg s svojo razkošnostjo in veličastnostjo nudi prostor za svečana slavja, kot je poroka. Mladoporočenca zagotovo tega dne ne bosta pozabila, k čemur bi radi pripomogli tudi mi. Naš cilj je, da so želje mladoporočencev izpolnjene in za to si vedno znova prizadevamo. Želimo, da gostje odhajajo z dobrimi občutki, zato si za vsak par vzamemo čas in sodelujemo pri pripravah ter organizaciji poroke.

Dvorec ponuja več možnosti za obred in zabavo. Civilna poroka lahko poteka v temu namenjenem salonu, viteški dvorani ali na prostem. Ponovna oživitev grajske kapele pa nudi možnost cerkvene poroke ali krsta.

Muzejski del

Posebej za grofe Attems je dvorec načrtoval italijanski arhitekt Giovanni Battista Camessini, ki je bil eden dejavnejših arhitektov tistega obdobja. Baročni dvorec je zasnovan simetrično. Prostori se čez dvorišče in stopnišče stopnjujejo v poslikano reprezentančno dvonadstropno dvorano centralnega trakta dvorca, ki je najbolj znan po freskah in štukaturah v viteški dvorani ter elegantnih salonih. Ti se nahajajo levo in desno od nje. V salonih so danes razstavljeni ohranjeni ostanki opreme in pohištva. Alegorije na stropu viteške dvorane, obrobljene s štukaturami, ponazarjajo antično mitologijo. Skupno je upodobljenih 25 prizorov, ki jih po manj zanesljivih podatkih lahko pripišemo kot delo slikarja Joanneckyja. Ime mojstra, ki je naredil štukature, pa ni znano. V stranskih prostorih je nekaj kvalitetnih peči in delov prezentirane opreme. V zahodnem stavbnem traktu je baročna kapela, oltar zanjo pa je izdelal Martin Baselij. Leta 1910 je del dvorca pogorel. Lastniki so ga obnovili, obnove pa ni doživela baročna kapela.

Grajska klet

 Grajsko klet ima v najemu Društvo vinogradnikov Makole. Uredili so jo leta 2001.

 

Vir

 • Davčna številka:
 • 91890241
 • Ime podjetja:
 • Gostinstvo dvorec Štatenberg Peter Kociper s.p.
 • Občina:
 • Makole
 • Govoreči jeziki:
 • Nemščina, 
 • Slovenščina, 
 • Angleščina

Video

KOMENTARJI

Dodaj komentar

 • Poroka na Štatenbergu

  ,

  5.0 5.0 0 5 3
  Storitev
  Kvaliteta
  Osebje
  Na baročnem dvorcu Štatenberg organizirajo kompletno poroko (prihod svatov, cerkveni in civilni obred, pogostitev z lastno hrano, degustacija vin v grajski kleti...) po ugodnih cenah. Osebje je zelo ustrežljivo in vedno pripravljeno pomagat. V poročnem salonu Bela grofica, pa si lahko izposodite ali kupite poročno obleko in dodatke k njej.
  Oceni mnenje:

Spremljaj ugodnosti

Poskrbeli bomo, da ne zamudite najpomembnejših novic na področju spletnega oglaševanja in aktualnih novosti na portalu Povezujemo.si®.

mediacalldoo

Povezujemo.si® strankam zagotavlja višje pozicioniranje v iskalniku Google skozi napredno optimizacijo. Dodana vrednost podjetju se tako kaže z večjim povpraševanjem po njihovih storitvah oz. izdelkih.

Povezujemo.si